Muinasjutulised küpsetised

Kaks siili otsustasid ühel lumisel õhtul katsetada millegi uue ja õige magusaga.

Esimeseks katsetuseks said Tõeliselt šokolaadised šokolaadi küpsised. Siinkohal tuleb rõhutada, et tegemist ei ole liialdusega. Need on tõesti kõige šokolaadisemad küpsised maailmas. Suured tumepruunid jumalikult šokolaadised küpsised jäävad seest pehmeks ja suus sulavaks.  Retseptidega abistas Siile Nigella Lawson ja kuna siilidel puudus välismaiste cookie’de tegemise kogemus tuli retsepti lihtsalt usaldada.

Šokolaadi küpsised šokolaaditükkidega.

125 70 % šokolaadi

150 g jahu

1 tl küpsetuspulbrit

30 g  naturaalset kakaopulbrit (magustamata, nt Meie Mark)

 1/2 tl soola

125 g pehmet võid

50 g suhkurt (tavaline valge suhkur)

 75 g fariinsuhkurt

 1 tl vaniljesuhkurt

1 muna, külm

350 g heledamat šokolaadi

Eelsoojenda ahi 170 kraadi juurde. Pane tume šokolaad sulama kas veevanni või mikrolaineahju. Šokolaad peab enne lisamist maha jahtuma! Sega kokku kuivained-jahu, küpsetuspulber ja kakao.

Löö või valge suhkruga vahtu, aegmisi lisa fariinsuhkur ning jätka vahustamist. Lisa sulanud ja küllaltki jahtunud šokolaad.  Sega pidevalt ja löö sisse muna. Kõige lõpuks lisa šokolaaditükid.  Tulemuseks on paks ja kokku kleepuv šokolaadine mass. Kahe lusika abil vormi küpsetuspaberiga kaetud pannile kaksteist palli. Ära aseta neid liiga lähestikku. Küpsised valmivad ahjus 18 minuti jooksul. Seejärel võta pann ahjust ja lase küpsistel 5 minutit jahtuda. Tõsta küpsised ettevaatlikult metallrestile ja jäta jahtuma kuni küpsised on täiesti jahtnud.

PS! Siilidele meeldiks osad šokolaaditükid asendada valge šokolaadiga.

Teise maiuspala leidis siil kogemata ja raske on neile nimetust anda. Inglise ja prantsuse keeles tuntakse neid nimega Macarons, saksa kokaraamatutes võib leida sarnase retsepti nimega macronen. Nimi meenutab eesti keeles küll makarone, kuid pastaga ei ole siiski mingit tegemist. Küpsis tundub liiga lihtne ja kohatu. Nimetagem neid siis kookose küpsetisteks. Retsept on äärmiselt lihtne ja tulemus kirjeldamatult maitsev!

Kookose küpsetised  

kahe suure muna valge ( külm)

100 g suhkurt

30g purustatud mandleid

näpuotsaga soola

1 tl vaniljesuhkurt

250 g värsket riivitud kookost

Eelsoojenda ahi 170 kraadi juurde.

Vahusta munavalge soolaga kuni see on kergelt vahus. Lisa vähehaaval suhkur ja jätka vahustamist kuni tulemuseks on kõva, valge ja läikiv vaht. Vaht peab olema nii tugev, et lusikaga tõstes jääb vaht terava otsaga püsti. Munavalge vahustamise juures on olulised mõningad nipid. Kauss ei tohi olla rasvane, parim on kasutada terasest või klaasist külma kaussi. Oluline on, et mitte mingil juhul ei taota ei lusika ega millegi muuga vastu kausi äärt. See vajutab vahu alla.

Tõsta õrnalt sisse mandlid ja vähese koguse kaupa riivitud kookost. (Kui kasutada kuivatatud kookoshelbeid tuleb kogust vähendada.) Kui munad ei ole väga suured võib panna veidi vähem kookost.

Kahe lusika abil moodusta küpsetuspaberiga kaetud pannile pallikesed. Retsepti järgi peab kogusest saama kaheksa küpsetist, kuid siilide maitse järgi võiks teha poole väiksemad. Segu ei tohi pannil lamedaks suruda. Küpseta 20 minutit ja seejärel jäta jahtuma. Kookose küpsetised on valmis söömiseks täiesti jahtununa. Uskuge, ootamine tasub ennast ära!

Anni ja Mammu

One thought on “Muinasjutulised küpsetised

  1. Anni: Veel nii palju, et need küpsised ei lähe seistes sugugi halvemaks. Vastupidi, järgmisel päeval olid need mu meelest veelgi maitsvamad. Peal oli krõbe kiht ja sees oli šokolaadine pehmus.🙂

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s