Nektariinid taevast

Nüüd on just õige aeg teha kõike maitsvat suvistest küpsetest viljadest. Tegin hiljuti katse-eksitus meetodil nektariini korvikesi. Väike inspiratsioon internetist ja kodused vahendid andsid tulemuseks meeliülendava maiustuse. Kavatsen neid kindlasti veel teha ja erinevaid variante proovida. Retsepti nimetamisega oli mul veidi raskusi. Ei tundu õige kutsuda neid koogikesteks ega pirukaks. Nii otsustasingi jääda nende originaalse nime juurde, mis tegelikult pärineb prantsuse keelest. Samamoodi kutsun ju ka quiche’i tema algupärase võõrkeelse nimetusega. Eesti keelset sobivat vastet lihtsalt ei leidu.  Suures vormis on tart ja väiksem versioon on justkui hellitavalt tartlette. Minu väiksed vormid on 8,5 cm diameetriga, retsepti järgi saab kaheksa väikest tartlette’i või ühe suure tarti.

Nektariini tartlette

Põhi:

100 g võid

2,5 dl jahu 

1 munakollane

näpuotsatäis soola

Täidis:

8 küpset nektariini

4 tl vaniljesuhkurt 

3 spl mett

2 spl tärklist

3-e laimi riivitud koor

kaks peotäit mandlilaaste

Haki või jahusse kuni tekivad peened helbed. Lisa näpuotsatäis soola ja jätka taigna segamist. Mina leian, et on mugavam teatud etapis segada tainas kokku kätega. Lisa munakollane ja sõtku tainas korralikult läbi, kuid ära töötle seda liialt. Vormi taignast pall ja jäta külmkappi vähemalt pooleks tunniks seisma. 

Vahepeal valmista täidis. Eemalda pestud nektariinide kivid ja lõika nektariinidest üsna õhukesed viilud. Sega lõigutud nektariinid mee, vaniljesuhkru, tärklise ja riivitud laimikoorega. 

Eelsoojenda ahi 200 kraadi juurde. Kui teed tartlette jaga tainas umbes kaheksaks võrdseks osaks. Kata vormid või vorm üsna õhukese taignakihiga. Algusel võib tunduda, et tainast on vähe, kuid see tuleb sõrmeotstega vormidesse laiali ajada. Kellele meeldib võib kasutada ka taignarulli, kuid minu meelest teeb see asja ainult keerulisemaks. Kui vormid on täidetud tuleb need enne ahju panekut toestada. Võimalus on seda teha hõbepaberi või kuivatatud ubadega . Esimesel juhul tuleb ääred peenikese hõbepaberi ribaga katta, teisel juhul panen igasse vormi taigna peale tüki kõpsetuspaberit ja selle peale kuivatatud ubasid nii palju, et need põhja kataksid. See on vajalik sellepärast, et ääred alla ei vajuks, kuna tainas koosneb ju peamiselt võist. Küpseta põhjasid 10 minutit ja eemalda seejärel toestus. Täida vormid nektariiniseguga, kalla ära ka nektariinidest eraldunud vedelik, peale raputa mandlilaaste. Küpseta veel umbes 10 minutit või kuni vedelik on hüübinud. Serveeri veidi jahtunult jäätisega. 

-Mammu-

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s