Esmakohtumine ja armastus!

Mäletan hästi kui käisin üsna juhmistunult Londonis Harrodsi kaubamajas-sellise välimuse ja kaubaga poodi ei olnud ma varem näinud. Juba pood iseenesest on vaatamisväärsus, rääkimata pealaest jalatallani musta kangasse peidetud moslemi naistest, kes mängleva kergusega absurdselt kalleid käekotikesi valisid. Tahes tahtmata tekkis tunne, et olen seal kõigest väike mutukas. Sealses toiduosakonnas mäletan pikka letti kõikvõimalikes värvides maistustega, millest olin küll ähmaselt kuulnud ja vahel siin ja seal pilte näinud, kuid mille maitset ma ette ei kujutanud. Kitsa eelarvega noore turistina võitlesin edukalt uudishimu ja ahvatlusega ning lahkusin kauni kirju leti eest!

Viru tänaval asuvas Vertigo Gourmet kohvik/poes on tihe sagimine. Kitsas ruumis üritavad kohvi ja hõrke maiustusi tellida paljud turistid. Sekka satub mõni üksik eestlane. Hõrgutavat on seal nii palju- hiiglaslikud lehttaigna keerud meenutavad maiustusi multikatest ja õhus hõljub kaneeli-kohvisegune lõhn. Kõige maitsva vahelt valin välja ilusad kollased ja roosad tupsukesed. Need on makroonid!

Arvake ise, kas mulle maitses või mitte, eriti kui sellest siin kirjutan :D! Kartsin, et need on hirmus magusad ja meenutavad poes müüdavat beseed. Praegu saan aru, et see oli selliste maiuste kohta ilmselge solvang. See kummaliselt lummav maius on pealt krõpsuv ja sees pehme ja mahlane ning tunda on ilmselge mandlite maitse. See on küll magus, kuid kolm kallihinnalist makrooni oleksid võinud sama hästi tühja auku kaduda. Järgi jäi ainult igatsus.

Makroon on kooritud mandlitest, suhkrust ja munavalgevahust valmistatud küpsetis, mille vahel on traditsiooniliselt kreem, moos või ganache. Retsept pärineb renessansiaegsest Veneetsiast. Makroonid on kõrgelt hinnatud luksus-maiustused, mille valmistamine on lausa kunst. Nende ideaalne valmistamine on keeruline ning lisaks ülitäpsele retseptile on hulganisti nippe, mille tõttu tuleb küpsetis selline nagu peab-nimelt peab see kindlasti olema pealt sile ja ilma tupsuta, alt õhulise jalakesega ja ümar. Vale tehnika puhul võid saada kas küpsetamatu taigna massi, vale tekstuuriga beseeküpsise või jumal teab veel mida. See kõlab küll hirmutavalt, kuid ühel päeval proovin neid kindlasti ka ise teha!

Loen juba ammu ühte toiduteemalist blogi, mille autoriks on Ameerika Ühendriikides elav prantslanna. Tema retsepti kogust võib leida kõiksugu eri maitse, värvi ja täidisega makroone. Ta tundub lausa olevat tõeline meister, sest uute ja perfektsete makroonide valmistamine käib tal kui ülekäe! (Samuti on ta edukas toidufotograaf nagu allolevalt pildilt hästi näha.) Kadedus…

-mammu-

Makroonid blogist tarteletteblog.com

Minu!

One thought on “Esmakohtumine ja armastus!

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s